úterý 16. července 2024

Tim Burton v Praze

Po deseti letech se do Prahy opět vrátil Tim Burton se svou výstavou. Tentokrát se místo výstavy nacházelo v Obecním domě, který byl zřejmě vybrán pro svou dobrou dopravní dostupnost, navíc se nachází v centru města.

Abyste si výstavu v klidu prohlédli, doporučuji vydat se na ni hned na otvíračku, tzn. v 10 hodin. A i tak počítejte, že budete v menší frontě stát a poté si pěkně pošlapete do 2. patra.

Kromě kreseb a ilustrací ze známých děl, se tentokrát můžete seznámit i s díly, která nebyla nikde publikována a pracemi, které byly postupně pozastaveny. Některé výtvory potom symbolizují čistě osobní práci Tima Burtona a jinde než na výstavě je nenajdete. Tyto práce navíc obohacují i fotografie pořízené na dnešní dobu již neobvyklým médiem.

Mimo výtvorů na papíře se také seznámíte se sochami některých (i nevydaných) návrhů a loutkovými zobrazeními oblíbených filmů. Velmi kvituji, že loutková zobrazení byla vždy ve vesmírných modelech/kupolích, na které koukáte skrze okýnka a z různých perspektiv - skvělý nápad. 

Mírné zklamání mě ovšem neminulo. Výstava z roku 2014 konaná v domě U Kamenného zvonu mi přišla mnohem rozsáhlejší a atmosféra více příhodná pro výstavu. Obecní dům se svými uhlazenými výstavními prostory nedodal to správné kouzlo. A uzoučké portfolio suvenýrů, kde nenabízeli ani jedinou knihu, bylo taktéž zklamáním. Celkově ovšem výstava pro fanoušky stojí za to (i přes vstupné).





2 komentáře:

  1. Chystám se snad za dva týdny navštívit s kamarádkou, Burton je můj velký oblíbenec a byla jsem i před deseti lety, tak se moc těším. :3

    OdpovědětVymazat
  2. Výstavu jsme měli v plánu, ale cesta do Prahy nakonec ztroskotala, a těžko říct, jestli se do konce výstavy ještě něco stihne naplánovat, takže Burton tentokrát asi nevyjde :´(

    OdpovědětVymazat