úterý 25. června 2024

Přečteno za 05/24

 Tak a opět je tu zhodnocení a představení mé měsíční četby:


  • Alexandr Sergejevič Puškin - Evžen Oněgin
  • Ondřej Suchý - To byl ale myšmaš! 
  • Meghan Scott Molin - The Queen Con: Golden Arrow se vrací
  • Veronika Šubrtová , Eva Uchalová - Móda olomouckých salonů za první republiky a ještě chvíli poté
  • Dermot O'Leary - Toto - kočičí nindža a kobra na útěku
  • Dermot O'Leary - Toto - Kočičí nindža a sýrová loupež století
  • Dermot O'Leary - Toto - kočičí nindža a osudový kočkoncert
  • Jim Davis - Garfield se vybarvuje
  • Karel Václav Rais - Skleník
  • George Sand - Consuela

Evžen Oněgin je velmi známé (aspoň dle názvu) dílo ruské literatury. A proč ho vlastně číst? Kromě romantické a milostné linky má v sobě dílo i kus své filozofie a dobových reálií. Navíc román není psán stylem klasického románu, ale veršů včetně dopisů, čímž umí čtenáře opravdu podržet. A kdokoliv jej přečte, pochopí, proč se stal Oněgin nesmrtelným dílem.


The Queen Con: Golden Arrow se vrací je 2. díl řady Queen Con. Dílo se více zaměřuje na vztah hlavní geek/nerd hrdinky a jejího policisty. Kromě toho se do hledáčku pozornosti dostává i napodobitel spravedlnosti prvního dílu a tak znovu a vážně jde o život. Přečíst si druhý díl je zajímavostí, ale jestliže Vám první díl přišel místy utahaný a mimo logiku, druhý díl v tom směle a ještě lépe pokračuje.

Toto - kočičí nindža je povinná četba pro všechny milovníky koček, dobrodružství a bezva kresby. Toto a jej cesta začíná ve chvíli, kdy se ze slunné Itálie dostává do londýnského nečasu a nového domova. Její poslání tím ale právě začíná - noví spojenci, přátelé, záchrana světa a nepřátelé na Vás čekají v těchto 3 dílech (4. pouze v aj či slovenštině).


Garfield se vybarvuje je barevná edice prvních dvou komiksových vydání Garfielda. A jako vždy, Garfield se opravdu vybarvil.

Skleník je jednohubkou, která se sice odehrává v 19. století, ale podstata příběhu je více než aktuální a co se týká lidských charakterů velmi dobová. Aneb jak jedna hloupá věc rozvrací vztahy.


zdr. obr.




                         
 








neděle 16. června 2024

Bad hop

 Jednoho dne  večeru,
potkala jsem příšeru.
Dlouhé uši, mokrý nos,
smrdí mi tu moc.

Jak si tak skáču vesele,
padám trochu z postele.
Najednou mě chytají,
zuby pěkně smradlavý.
Na zemi se neválím, díky bohu,
ale kde mám nohu?
Za nožku mě drží panička,
trochu mi z ní visí kůžička.

Žádná krev, pouze chlupy,
stres tím přišel do chalupy.

Trocha zeleně, trocha nití,
není to lehké bytí.
Za chviličku ovšem opět skáču vesele
z paniččiny postele.

neděle 9. června 2024

Techmania Science Center

 Techmania Science Center je centrum zaměřené na vědu a přírodovědní obory. Ale prakticky. Snad každý jev, který jste se učili ve fyzice, chemii atd. si zde můžete na vlastní oči a ruce vyzkoušet. Fakt. 

I když se zpočátku může zdát, že centrum je určeno pouze dětem, jedná se o mylný dojem. Exponáty a "práce" s nimi je zajímavá nejen pro děti, ale i dospělé. A jako bonus se můžete coby divák zúčastnit i různých vědeckých show, mě naprosto uchvátila show s tekutým dusíkem. Rozloha centra je velká a každé místo je využito exponáty - nuda tak každopádně nehrozí. Po zkoumání se rozhodně vyplatí se občerstvit. V samotném centru na patře se nachází jídelní kout se stoly a židlemi, kde si můžete sníst svačinu nebo si zakoupit jídlo na místě (ovšem vystojíte si pořádnou a delší frontu). Ceny občerstvení jsou decentně nadsazené, ale nic hrozného. Jako velké plus musím zmínit i to, že volně k dispozici je i mikrovlnná trouba. 

A po posilnění nastává další fáze návštěvy - jděte do planetária. Chcete-li kromě návštěvy vidět i film, doporučuji si jej dopředu zarezervovat. Kromě klasických exponátů (Sluneční soustava, model Galaxie atd.) si zde můžete zahrát i galaktické hry či si vytvořit tornádo (doporučuji!!!). 

Za návštěvu stojí také suvenýry. Jejich návštěvu si vyhraďte radši až po návštěvě samotného centra, neboť fronta zde je dost dlouhá (i více než 25 minut). A po náročném výletu je čas vydat se domů. Vzhledem k faktu, že se Techmania nachází v Plzni, je dobře dostupná nejen vlakem, ale i autobusem. Možné je také přijet autem, před centrem se nalézá parkoviště.