pondělí 27. května 2024

Ramen

 Název ramen (i rámen) označuje japonský pokrm – polévku. Největší oblibu si tento pokrm získal během 20. století. I když je dnes vnímán jako typický japonský pokrm, některé historické teze označují ramen za čínský pokrm, který se do Japonska dostal během čínsko japonské války. Ať tak či onak, jedná se o oblíbený pokrm nejen v Asii.

Základ ramenu tvoří několik elementárních ingrediencí: maso, vývar, nudle, houby, vejce. Velmi často se přidává zelenina, omáčka (například sójová, miso atd.), mořské řasy. Složení se liší nejen podle prefektur, ale i podle jednotlivých států, ve kterých se připravuje. V Korei se například vaří i s kimchi (pikantní salát připravený z nakládané a fermentované zeleniny).

Samostatnou kapitolou pokrmu jsou pak nudle. Nudle ramen se od jiných typů nudlí odlišují svým složením. Obsahují méně vody, naopak mají více bílkovin. A ještě jedna zajímavost: ramen má výraznou chuť „umami“ – pátá chuť (lahodná, delikátní chuť), která byla vymezena profesorem Kikunaem Ikedaem z Tokijské císařské univerzity ve 20. století.

Recept:

Toto je můj oblíbený recept na ramen, který si sama vařím a který zvládne každý ;)

·         7 g shitake hub

·        
160 g kuřecího masa (vepřové)

·         25 g sójové omáčky

·         1 čajová lžička třtinového cukru

·         2 stroužky česneku

·         3 plátky zázvoru

·         500 ml kuřecího vývaru

·         200 g ramen nudlí

·         2 křepelčí vejce (může být i normální)

·         koriandr (čerstvý je lepší, sušený ale postačí)

·         1 jarní cibulka

·         1 ředkvička

·         sezam

 Postup:

Do hrnce s půl litrem vody přidáme česnek, zázvor, sójovou omáčku a cukr. Povaříme pár minut. Přidáme vývar a ochutnáme. Pokud nám přijde ramen nevýrazný, přidáme ještě trochu sójové omáčky. Z vývaru nakonec vytáhneme česnek i zázvor. Orestujeme si maso nakrájené na malé nudličky nebo plátky. Vejce uvaříme na hniličko (aby žloutek byl aspoň trochu tekutý), houby si nakrájíme na tenké plátky.

Ramen nudle uvaříme podle návodu. Rovnoměrně rozdělíme do dvou misek, přidáme orestované maso, houby a rozkrojené vajíčko. Zalijeme. Ozdobíme cibulkou, ředkvičkou, koriandrem a sezamem. Ihned podáváme. Dobrou chuť.

1 komentář:

  1. Zatím jsem zkoušela dělat jenom vegetariánský s hlívou, ale taky byl vynikající. :3

    OdpovědětVymazat