neděle 4. září 2022

Přečteno za 08/22

 Tak a je tu další přehled mé měsíční četby, tentokrát za poslední měsíc léta:

  •  Matthew Reilly - Polární stanice
  • Rodica Doehnert - Hotel Sacher
  • Archibald Joseph Cronin - A hvězdy mlčí
  • Duncan Bannatyne - 43 chyb v podnikání a jak se jim vyhnout
  • Marianna Sztyma - Prázdnota
  • Elena Ferrante - Geniální přítelkyně

Polární stanice  je příběh o tom, jak skupina vědců provádí výzkum v Antarktidě a na něco narazí. A to něco je stojí život. Navíc ono něco zajímá nejen samotné vědce, ale především vlády jiných států. Ale má to něco skutečně tak nedocenitelnou hodnotu, nebo se jedná o nafouknutou bublinu a pravda je někde jinde? Na všechny tyto otázky a mnohé další odpovídá skoro 500 stránek příběhu plného akce, dobrodružství zrady a touhy přežít. A to vše v doprovodu milého zvířátka.
I když se jedná o poměrně rozsáhlý děj, čte se kniha velmi dobře a i přes téma, které je mi trochu vzdálené, mě plně vtáhla do děje. Pro lepší orientaci v rozložení stanice doporučuji věnovat pozornost nákresu a popisu a pak už si jen užívat akční jízdu. 




Hotel Sacher - příběh plný romantiky i historického pozadí a rozmluv dvou sil hýbajících světem. Tak by se dal shrnout příběh, který se zde odehrává s centrem v hotelu. Samotný příběh není až zase tak překvapující ani dobrý, ale velké plus má kniha za recept na Sachr dort na konci. Postavy mi přišly lehce zamotané a pokud neznáte seriál (který velmi doporučuji), lehce se v jejich pohnutkách ztratíte. Přesto jako oddechovka na léto více než vhodná.


A hvězdy mlčí je sociálně společenský román o konci 19. a začátku 20. století, který zahrnuje i období válečné a poválečné. V příběhu se objevuje více dějových linií, které sledují především postavy z hornického města a jejich osudy a zároveň je prolínají s osudy rodiny vlastníků dolu. Příběh je sám o sobě velmi propracovaný a dýchá z něj konkrétní doba se všemi problémy, které lidem přináší. Autor také popisuje rozkol dobra a zla a jejich dopad na životy lidí, kterými byste mohli být i Vy.
Ze začátku možná trochu těžké akceptovat styl, ale po pár stranách už se čtenář doslova prožívá životem postav a jejich trápení a radostmi.





1 komentář:

  1. Geniální přítelkyni bych si chtěla přečíst. Tak snad jednou se to podaří. :)

    OdpovědětVymazat