úterý 23. srpna 2022

Norimberk

Norimberk je město v Německu-Bavorsku, konkrétně se nalézá ve Středních Francích. Samotný Norimberk má více než 500 000 obyvatel. A proč stojí za návštěvu?

Určitě doporučuji pro milovníky architektury - celé město (především pak centrum) přináší nádech několika architektonických slohů (i když pochází z "moderní" doby). Výhodou Norimberku je to, že celé centrum města můžete projít pěšky a i při více denním pobytu máte pořád co objevovat. A co nejvíce doporučuji ke zhlédnutí: Norimberský hrad, Dürerův dům, Henkerhaus, Hauptmarket, gotické kostely. Pro milovníky Harryho Pottera doporučuji vydat se i do části opevnění, která navazuje na metro od hlavního nádraží - za věží se nalézá malebná vesnička a rázem jste v Prasinkách (reálné Prasinky to nejsou, ale některé externí záběry se zde pořizovaly (údajně?)). 

A milovníci jídla si také přijdou na své - místní wursty musí ochutnat každý návštěvník a správně je zapít krýglem piva. A nejlepší k tomuto zážitku je právě ona malebná vesnička, která nabízí původní autentické hospůdky a obsluhu v místních krojích. Kromě wurstů doporučuji k ochutnání i Lebkuchen, což je obdoba perníku. A když už budete ve vesničce, nezapomeňte si i něco hezkého koupit, možností a výběru je zde víc než mnoho.

Kromě již zmíněných atrakcí se v Norimberku také nachází známá zoo s delfíny, kteří své kousky předvádí publiku. Musíte mít ovšem štěstí na počasí (což já neměla, tak snad jindy). Pro přepravu doporučuji využívat systém metra, který je velmi dobře propracovaný a navíc místy jede i nad zemí a můžete si tak vychutnat pohled na město. Kromě metra funguje také velmi dobře systém autobusové dopravy a není tak problém, se pohybovat po celém městě. A níže malá ochutnávka míst:

Místní architektura.

Hrad - pohled z věže.

Hospůdka v "Prasinkách".


2 komentáře:

  1. Moc krásné fotky. Co jsem byla v Německu na severu, tak se mi strašně líbily ty jejich cihlové domky. 😄

    OdpovědětVymazat