sobota 11. května 2024

Přečteno za 04/24

 Tak a máme tu další měsíc přečtených knih a případná doporučení na četbu :)


  • Krysař - Viktor Dyk
  • Jak být šik v Paříži - Marianne Levy
  • Láska ve střihu cosplaye 5 - Šin'iči Fukuda
  • Malé ženy - Louisa May Alcott
  • Opovážení - Karel Šiktanc
  • Oněgin byl Rusák - Irena Dousková
  • Naivní detektivka z knihovny - Jana Chroustová
  • Zpěvy páteční - Jan Neruda
  • Pan Kdybych hledá kamaráda - Pavel Šrut
  • Přitažlivost 2 (Gravitation 2) - Maki Murakami

Krysař je již klasickým dílem české literatury. A musím říct, že příběh Agnes a Krysaře bych mohla číst stále dokola (což i celkem dělám). Dobře uchopenému příběhu pomáhá i novelistický rozsah.



Láska ve střihu cosplaye 5 je povinnou četbou pro fanoušky série i jiné otaku. Kromě všudypřítomné problematiky cosplay se začínají řešit i vztahové otázky a to vše v naprosto roztomilém a vtipném hávu.

Pan Kdybych hledá kamaráda je opravdu "velká" jednohubka, která ale potěší na duši nejen svým vcelku jednoduchým příběhem, ale především jeho pointou a rozklíčováním, kdo že vlastně je ta hlavní postava.






pátek 3. května 2024

Gail Tsukiyama

 

Gail Tsukiyama

Je americká spisovatelka pocházející ze San Francisca, kde se i narodila. Její otec pochází z Japonska a matka z Číny – zde se nachází její asijský původ a příjmení. Vystudovala Státní univerzitu San Francisco obor kreativní psaní. Na této univerzitě nadále přebývá již jako pracovnice (na částečný úvazek). Kromě práce se věnuje psaní, recenzování knih a práci v neziskové organizaci. Celkem napsala již 8 knih, z toho 2 vyšly i v českém překladu: Samurajova zahrada a Ulička tisíce květů.

 

Samurajova zahrada

Tato kniha pojednává o čínském studentovi, který odjíždí do Japonska, aby si zde zlepšil svůj zdravotní stav. Všichni, včetně něho, počítají, že se bude léčit, malovat a především nijak zatěžovat. Osud však má jiné plány a přítomnost čínského obyvatele v japonském území ovlivní nejen studentův život, ale i život jeho nejbližšího okolí. Kromě toho se také setkává s nemocí, která je možná ještě horší než jeho vlastní. A to vše je zahaleno do životního cyklu květin a rostlin vytvářejících jedinečnou kulisu příběhu.

Styl psaní autorky může ze začátku být nezvyklý pro svou lehkou rozvláčnost, ale jakmile se přenesete přes první kapitolu, jímavé a hluboké pocity z knihy se vryjí pod kůži. Velmi kladně hodnotím i kontrast mezi zdravím a nemocí, životem a smrtí, který autorka vystihla a popsala jedinečným způsobem. Životní cyklus květin je skvělou metaforou k životu lidí.

 

Ulička tisíce květů

Příběh této knihy se odehrává v pozadí druhé světové války a po ní v Japonsku. Hlavními aktéry knihy jsou dva bratři: Hiroši a Kendži. Zatímco Hiroši se věnuje zápasům sumó a jeho snem je být slavným zápasníkem, Kendži se zhlédl v divadle nó a jeho maskách. Jejich cesty k dosažení cílů však překazila válka. Po ní se již jako dospělí snaží opět vrátit ke svým snům. Osudy a životy obou bratrů však zamíchají i dvě sestry: Aki a Haru. Všichni čtyři se tak stávají aktéry životních dramat i vítězství a snaží se najít své místo v životě.

Jedinečnost stylu psaní autorky se promítá i v této knize. Na rozdíl od Samurajovy zahrady je však více melancholický a ze samotného čtení pocítíte jímavost, něhu i smutek zároveň. Velmi milým zjištěním pro mě bylo, jak byly popsány historické kulisy příběhu a japonské reálie a kultura. Celistvost příběhu doplňuje i vykreslení japonské mentality a vše prolínající naděje samotných postav. Pro milovníky Japonska a války zároveň je kniha jako stvořená.

úterý 26. března 2024

Přečteno za 02/24

  • Markéta Matějková - To je kočka, napsala
  • Láska ve střihu cosplaye 2,3,4 - Šin'iči Fukuda
  • Gannibal 1,2 - Masaaki Ninomija 
  • Metody aktivního vyučování - Dagmar Sitná
  • Vzdělávání a rozvoj podle kompetencí - Jaroslav Veteška , Michaela Tureckiová
  • Kočkolásky - Lucie Gebouská a kol.
  • Hlubina temných strachů - Fran Krause
  • Rýmy pro kočku - Jiří Žáček
  • Simonův kocour na toulkách - Simon Tofield

To je kočka, napsala a Kočkolásky jsou knihy plné příběhů o kočičích sirotcích a jejich osudech. Ne vždy se jedná o happy end a slza ukápne, ale je skvělé, že se tolika zvířátkům dostane pomoci. Zakoupením navíc přispíváte na zvířecí depozita ♥



Gannibal je manga pojednávající o detektivovi, který se i s rodinou přesune z rušné metropole do malé podhorské vesničky. Lidé jsou zde milí a příjemní a život je fajn. Ovšem jen do té doby, než se objeví tělo pohřešované stařeny a zkazky o podivných zvycích některých obyvatel. Prozatím jsou venku 2 díly, 3. díl by měl vyjít již příští měsíc.




  Rýmy pro kočku jsou povinnou četbou každého, kdo má rád humor, satiru a ilustrace Borna.



Simonův kocour na toulkách je komiksová kniha plná dobrodružství kocoura, který se vydává na neznámé území za plotem. O jeho zážitcích, nových kamarádech a zkušenostech si počtete v této již druhé knize.




neděle 17. března 2024

Pokéfest

 Dne 16. 03. 2024 se konal v Praze v Holešovicích Pokéfest pro všechny fanoušky pokémonů. A rozhodně jsem tam nesměla chybět. Akce se konala v Holešovické tržnici v hale číslo 13. A kdo přišel již před 10, udělal dobře. Protože už 15 minut před otevírací dobo se tvořila poměrně velká fronta, která ale naštěstí celkem rychle mizela a v 10:10 jsem tak už byla vevnitř. Pokéfest se zde konal konal i s Festivalem kartiček pod jednotným názvem TCG EXPO. 

A díky tomu se na akci daly najít, koupit a vyměnit nejen karty Pokémonů, ale i sportovní karty. Mimo kartiček se dalo pořídit i pár merch věciček a doplňků. Velký ohlas získal také stánek Nintendo, kde jste si mohli sami zkusit zahrát hru na konzoli. Top programem pro mě bylo focení s Eeveem a pokémonní bingo, kde jsem i vyhrála xD 

Přínosnou informací byly pokyny, jak rozpoznat správnou a falešnou kartu i s doprovodnou obrazovou dokumentací. Kromě toho bylo k dispozici i občerstvení za ucházející ceny. A na co všichni čekali nejvíc a mělo největší účast? Tombola (nezúčastnila jsem se - přeci jen, štěstí není třeba pokoušet). Takže všichni fanoušci Pokémonů a kartiček, nenechte si ujít další Poké tour či fest, rozhodně se vyplatí navštívit. 



sobota 9. března 2024

Králičí slovo 02/24

 Svatá mrkvoto, to byl zase jednou měsíc. A prý
že lásky čas. 14. února to možná tak bylo - dostala
jsem bylinkové srdíčko a dva dny na to jsem měla
narozeniny. Pančka říká, že když už mi je 6 let, že
jsem velká králice a měla bych se už chovat dospěle
- to tak. No ovšem dva dny na to jsem už byla nacpaná
v přepravce a jeli jsme k veterináři. A už je asi jasné, co
mi tam dělali. Fuj! Ale boží mlýny melou...... a tak si
pančka na to konto už dva víkendy za sebou poležela v
posteli s nemocí. To má za to. Ale co bych to byla za
oddanou králici, kdybych ji nelitovala. Nebo že by?