středa 21. srpna 2024

Knižní nákupy léto

 Tak jsem si za poslední měsíc objednala pár knížek a skoro všechny se mi sešly doma najednou. Ale mám z nich velkou radost,hlavně se těším, až dočtu celou trilogii Vzpomínek na Zemi alias Problém tří těles. No člověk si občas musí udělat radost, hlavně když existují obchody jako antikvariáty :)



středa 7. srpna 2024

Přečteno za 07/24

 Tak a je tu opět přehled přečtených lahůdek, tentokrát v letním podání:


  • Mordy a jiné zločiny - Jindřich Francek
  • 13 a 1/2 života Kapitána Modrého Medvěda - Walter Moers
  • Sériový vrah se směje mezi kapkami deště 2 + 3 - Rjósuke Tomoe
  • Problém tří těles - Liou Cch'-sin
  • Dcery čarodějného vrchu - Mary Sharratt
  • Kupónový král - Dennis Kane 

13 a 1/2 života Kapitána Modrého Medvěda je kniha plná krásných a zajímavých ilustrací popisující dobrodružství modrého medvěda. Ne náhodou se v mnohých příbězích odráží náš současný svět. 




Sériový vrah se směje mezi kapkami deště je manga trilogie, kterou jsem již doporučovala od prvního dílu. Druhý díl je trochu slabší, ale rozhodně ne nudný. A 3. díl, který je vyvrcholením celého příběhu je naprosto famózní. Napětí se bude čtenáře držet až do konce a místy může žaludek dělat kotrmelce. Ale právě mix toho všeho dělá z celého příběhu nezapomenutelnou četbu.



Problém tří těles je sci-fi kniha, kterou nejvíce proslavil seriál Netflixu. Málokdo ovšem ví, že v knižní podobě se jedná o trilogii s názvem Vzpomínka na Zemi. Na rozdíl od seriálu se kniha drží logických a historických faktů a celý děj díky tomu dostává tu správnou provázanost a rozměr. Asijské prostředí dominuje všemu včetně morálky a způsobu života. 3 tělesa ovlivní více než jen vesmír a ten více než lidi jeho. Z podstaty je proto kniha mnohem více fascinující než seriál a rozhodně ne tak nudná. Varování: po přečtení pravděpodobně seriál s lehkým srdcem zavrhnete.



Kupónový král není až tak perfektní k doporučení, ale zaslouží si ho díky svému příběhu. Pana Koženého a kupónovou privatizaci včetně divokých 90. zná asi každý. V tomto příběhu se seznámíte s jeho začátky a postupným ovládnutím trhu. Velkou výhodou je čtivost a celkem nenáročný popis děje, dobrá orientace i pro neznalé. Zklamání mi ale přineslo, jak se mnohdy fakta a svět knihy rozchází, což k relativně nedávnému ději událostí moc nepřispívá. Každopádně ale není ztrátou času.








pátek 2. srpna 2024

Rozhovor - Téma měsíce na srpen 2024

Tak jsem se (poprvé) rozhodla napsat článek na téma měsíce zadaném Klubem blogerů. Tentokrát mě velmi zaujalo téma rozhovor. Inspiraci k němu mi dala má zvířecí smečka, konkrétně kocour, který mi umňoukal, že nutně potřebuje něco sdělit světu x-x.


1) Ahoj, kocoure, přál sis, abych s Tebou udělala rozhovor, o čem budeme mluvit?
Tak zaprvé, se jmenuji Johny. A ano, jsem kocour, ale hlavně jsem Johny. A o čem se chci bavit? O posluze a její nedostatečné obsluze co se jídla týká.  

2) Jaké máš problémy s dodávkou pokrmů pro Tebe?
Hlavní problém je, že má posluha mi už skoro nedodává pravidelně pamlsky a teplou stravu. Jsem ve vývinu a potřebuji kvalitní stravu, abych mohl růst (pozn. red.: je mu už více jak 5 let). To jsou pořád granule, občas míchané masem. Ale ptám se, kde je pravidelně kapsička, rýžička s játry, konzerva, pamlsek po obědě a po večeři a před spaním? No, kde?

3) A nezamyslel ses někdy nad tím, že rozdílné představy a realizace jídelníčku mohou souviset s Tvojí váhou?
Samozřejmě, že souvisí. Jsem už skoro kost a kůže, a proto si musím veřejně postěžovat, jaký jsem chudák (pozn. red.: takový, že sám pan veterinář říká, že je akorát a neměl by nabírat).

4) A co barf konzervy v poměru půl na půl ke granulím?
No právě, půl na půl. To mi má jako stačit?

5) A rybičku do jídelníčku nepočítáš?
To není jídlo, to je takový lehký předkrm, případně zákusek, nesahající jídlu ani po kotníky.

6) Dobře. A co tedy takové degustace páníčkova obědu do práce?
Degustace se snad ani nikam počítat nedají.

7) No když to tedy shrneme, nejsi spokojený s posluhou a kvantitou jídla jí dodávanou, vlastně jsi týrán hlady a vyhublý na kost...
Správně, jsem kostřička potažená kůží.

8) V tom případě jsi dostal prostor k vyjádření Tvého trápení veřejně a zajisté se Ti dostane podpory od veřejnosti a jiných takto týraných koček.
V to pevně doufám.

9) Takže Ti děkuji za rozhovor a jako důkaz doličný poslouží následující fotka...
Není zač, už bylo načase, abych promluvil i za ostatní kočk.....počkat!!!! jaká fokta?!